Vaša košarica u ovoj trgovini je prazna

Prodaja i servis vatrogasnih aparata, hidrantska oprema

Učinkovita obrana od poplave

Svjedoci smo brze promjene klime koja negativno utječe na nas i naš planet. Jedna od posljedica su poplave. Opasnost od velikih poplava u Hrvatskoj nije novost jer ove godine u rujnu s poplavama se borila Istra, Primorje, Gorski kotar i Lika.

Najveće štete pretrpjeli smo 2014. godine, kada je poplava potopila mnoge dijelove Hrvatske. Potopljeno je više od 2000 kuća, a šteta je procijenjena na oko 1,7 milijardi kuna. Velike poplave su zatim uslijedile 2016. godine, a najviše su ugrožena područja Like, Primorja, Međimurja i Turopolja.

Pretpostavlja se kako će se ovakve situacije događat sve češće zbog klimatskih i vremenskih promjena, odnosno jakih oborina i vjetrova, dugotrajnih suša i toplinskih valova, koji su posljedica globalnog zatopljenja. Ovim drastičnim promjenama doprinijeli smo mi sami korištenjem fosilnih goriva u prometu, industriji i energetici, čijim se sagorijevanjem oslobađaju štetni plinovi koji zagađuju okoliš i atmosferu.

Posljedice poplava su ogromne i dugotrajne jer mnogi ostaju bez svojim domova koje je potrebno obnoviti, što zahtijeva vremena i novaca. Poljoprivrednici se suočavaju s gubicima jer im je uništen urod. Situacija nije nimalo bajna ni za tvrtke i industrijska područja koja su zahvaćena poplavom.

U Hrvatskoj postoji problem neuređenih bujica, djelomično izgrađenih obrambenih nasipa te nedovoljno prostora za izlijevanje rijeka, pa kada padaju obilne kiše dolazi do potopljavanja okolnih područja. Poplave, odnosno izlijevanje rijeka nastoji se spriječiti raznim sustavima, a jedan od njih su mobilne pregrade NoFloods, koje su se pokazale učinkovitije od vreća s pijeskom.

                               

Ove mobilne vrlo su stabilne jer su punjene vodom, pa se mogu postaviti preventivno ili u samu poplavu. Dijelovi ili sekcije, dužine 200 metara, zajedno se povezuju kako bi se dobila brana odgovarajuće dužine, a mogu biti do 1,2 metara visine. Pregrade su mogu postaviti i u kružni oblik kako bi se formirao bazen.

“Sustav brana punjivih vodom koje se vrlo lako i brzo postavljaju te su ekonomski vrlo isplative u odnosu na postojeće sustave obrane od poplava”, navode iz tvrtke Klaleda, čija je djelatnost prodaja proizvoda i opreme iz područja protupožarne zaštite, zaštite na radu i zaštite okoliša, koja u svojoj ponudi ima mobilne pregrade NoFloods za zaštitu od poplava.